Reklama

Wyszukaj przepis

Surówka z marchewki i kapusty słodkiej

Czy lubicie swojskie surówki do obiadu ?  a może jednak wolicie kupne ? ja jednak wolę sama przygotować surówkę w sam raz do drugiego dania. Dzisiejsza surówka składa się jedynie z marchwi, słodkiej kapusty, soli i śmietany oraz szczypty pieprzu świeżo zmielonego, powiem że surówka wyszła petarda zniknęła w mgnieniu oka 

składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 0,5 główki średniej słodkiej kapusty,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 4 łyżki śmietany 12 %,
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu naturalnego

wykonanie:

Najlepiej swojską marchew o ile ktoś posiada obrać ze skórki, umyć i zetrzeć do salaterki na tarce jarzynowej o drobnych oczkach a następnie do startej już marchewki poszatkować jak najdrobniej kapustę słodką. Jak już mamy zszatkowaną całą kapustę wtedy wsypać sól i ręką ugniatając doprowadzić do zmiękczenia się kapusty

Gdy już ugnieciona kapusta jest miękka co będzie widoczne gołym okiem wtedy dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu naturalnego oraz 4 łyżki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego ( decyzja należy do Państwa ) i całość wymieszać łyżką do połączenia się marchwi z kapustą i śmietaną, odstawić na czas przygotowania drugiego dania do stołu

Pyszną swojską surówkę oczywiście zdrową bez chemii podałam z karkówką którą przygotowałam w przyprawie do mięsa posypaną czosnkiem niedźwiedzim i usmażoną na patelni oraz ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem ze smażącej się karkówki, obiad wyszedł bardzo smaczny a co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu


Komentarze

Popularne posty