Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa grochowa z mąką smażoną na tłuszczu z boczku

Jak ja uwielbiam gotować to moja pasja i miłość do gotowania. Z wielką przyjemnością podzielę się z Państwem przepisem na grochówkę taką jak serwował nam dziadziuś oraz moja mama która gotuje w ten sposób do dziś dnia, to najsmaczniejsza zupa jaką można sobie wyobrazić jeśli lubicie treściwe i mocno syte zupy to zapraszam do zapoznania się z przepisem

składniki:

  • 620 g kości ogonowych wędzonych,
  • 2 średnie marchewki,
  • 3 małe korzenie pietruszki,
  • 10 małych ziemniaków,
  • 1 malutki korzeń selera,
  • 2 łyżki liści selera,
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 300 g boczku wędzonego parzonego,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 szklanki grochu łuskanego połówki,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Do dużego garnka wlać 2,5 litra wody a następnie dodać kości ogonowe wędzone podzielone na mniejsze kawałki a także marchew oraz korzenie pietruszki pokrojone dowolnie, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitej miękkości mięsa na kościach wędzonych. Jak już mięso jest idealnie miękkie wyjąć je do salaterki aby ostygły a w międzyczasie do wywaru dodać pokrojony seler oraz jego liście i wsypać przyprawę uniwersalną następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać groch łuskany połówki, całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz grochu ( groch powinien być kto jaki lubi my wolimy jak jest bardziej rozgotowany )

Gdy ziemniaki z grochem są już wystarczająco miękkie tak jak trzeba a w wolnej chwili obraliśmy mięso od kości wtedy dodać oczyszczone mięso do gotującej się zupy i całość pogotować na wolnym ogniu do czasu gdy dobrze na mocno rumiany kolor podsmażymy boczek pokrojony w kostkę, podsmażony dokładnie boczek dodać do gotującej się zupy oczywiście sam bez tłuszczu który wytopił się z boczku, dodać ziele angielskie oraz wsypać trzy łyżki majeranku roztartego w dłoniach ( wtedy ma bardziej intensywny zapach ) również przez chwilę pogotować na wolnym ogniu do czasu gdy usmażymy mąkę

Do tłuszczu wytopionego z boczku wędzonego parzonego wsypać płaską łyżkę mąki pszennej i podsmażyć całość na dużym ogniu na lekko brązowy kolor czyli taki piaskowy, do podsmażonej na tłuszczu mąki dodać kilka chochel gorącego wywaru z gotującej się zupy i rozmieszać do czasu aby z mąki nie było kluchów. Wlać przygotowaną mąkę do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby z mąki nie powstały kluski, zagotować na dużym ogniu przez 2 minuty jeśli będzie potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną a następnie zdjąć z ognia wsypać świeżo zmielony pieprz czarny, zamieszać i mamy gotową przepyszną grochową

Ugotowaną zupę grochową można od razu zajadać a jeśli zostanie wystarczy ostygnięta wstawić do lodówki i zjeść na drugi dzień. A tak szczerze na drugi dzień gdy odstoi swoje jeszcze bardziej smakuje chociaż chwile po ugotowaniu jest rewelacyjnie smaczna, chyba jednak tak bo moi chłopacy aż dolewki brali tak im smakowała. Przed podaniem już na talerzu jeżeli ktoś lubi bardziej pieprzną zupę można wsypać dowolną ilość pieprzu ale to już zależy od tego kto jak lubi, tak więc zachęcam do ugotowania w ten sposób grochowej a na pewno nie pożałujecie 


Komentarze

Popularne posty