Reklama

Wyszukaj przepis

Ciastka kokosanki " Tygryski "

Witam wszystkich gorąco i życzę miłego wieczoru, chociaż mam dziś wielki smutek mimo wszystko zrobiłam coś pysznego, szybkiego w przygotowaniu a i nie drogiego zapewne każdy ma takie składniki w domu a jeśli nie to się zaopatrzy w jeden najważniejszy do tego deseru składnik 💖💖💖. Chcecie przepis ? z wielką przyjemnością podzielę się z nim specjalnie dla Państwa abyście mieli świetny deser dla rodziny 👪👪👪 oraz przyjaciół, przepis jest banalnie prosty i nie ma w nim nic skomplikowanego i zapewne udadzą się każdemu kto nawet jeszcze niemiał styczności z ich przygotowaniem

składniki:

  • 2 białka jajek rozmiaru M,
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 1 mała szczypta soli drobnej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

wykonanie:

Na początek rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek ( uwaga aby do białka nie dostało się żółtko ponieważ piana nie ubije się jak należy ), więc tak do miski w której mamy białka dodać malutką szczyptę soli i ubić na najwyższych obrotach miksera pianę, następnie po jej ubiciu dodawać po łyżce cukru i ubijać do czasu aż piana będzie sztywna i lśniąca, kolejny krok to wlać dowolny ulubiony aromat oraz sok z cytryny i przez chwilę zmiksować aż piana będzie bardziej lśniąca

Jak już piana z białek jest idealnie ubita wtedy partiami wsypywać wiórki kokosowe ( ja podzieliłam na trzy części ) i za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się ubitej sztywnej piany z białek z dodanymi wiórkami kokosowymi na jednolitą masę, masa powinna wyjść dość gęsta nie może być za rzadka

Z przygotowanej masy kokosowej za pomocą dwóch dużych lub małych łyżek formować dowolne kształty ciasteczek kokosanek i układać je w niewielkich odstępach na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy już mamy ciasteczka uformowane rozgrzać piekarnik ustawiając go na 170 stopni góra dół, gdy już rozgrzany wstawić ciasteczka na drugą półkę od dołu i piec przez 20 - 25 minut do ładnego zarumienienia się kokosanek. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia



Z przygotowanych składników wyszło mi 21 sztuk prawie jednakowej wielkości ciasteczek, zaś z oddzielonych żółtek można przygotować jak za dawnych lat KOGEL-MOGEL czyli żółtka ucierać za pomocą łyżeczki z cukrem. Pamiętam jak byłam dzieckiem gdy dziadek przygotowywał nam tą pyszność gdy byliśmy przeziębieni i mówił " jak zjecie KOGEL-MOGEL szybko wyzdrowiejecie 😁😁😁 ", i właśnie dziś przypomniałam sobie ten cudowny smak

Ostygnięte cudownie pachnące kokosanki przełożyć z papieru do dowolnego naczynia i już można zajadać, powiem tak wyszły po prostu rewelacyjne mocno chrupiące i bardzo pachnące kokosem co kocham bo po prostu uwielbiam wszystko co związane z wiórkami kokosowymi. Jeżeli nie będą zjedzone w jeden dzień wystarczy przełożyć je do pojemnika takiego aby szczelnie zamknąć lub do woreczka śniadaniowego z suwakiem wtedy na spokojnie można je przechować do trzech a nawet czterech dni. Także jeśli zostaje wam białko na przykład z przygotowania pączków to jak najbardziej możecie przygotować takie właśnie kokosanki 😉😉😉😉





Komentarze

Popularne posty