Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami

Kolejna moja zupka którą polecam każdemu jeśli jeszcze nie jadł w takim wydaniu, proponując Państwu tą zupę przeniosłam się do lat mojego dzieciństwa zawsze uwielbialiśmy gdy mama nam ją gotowała, to kolejna z zup którą mogłabym jadać codziennie. Ogórkowa jest cudownie smaczna a jeszcze ugotowana ze swoich ogórków kiszonych to już po prostu petarda bo ogórki kupione w sklepie mogą się schować smakowo i oczywiście wyglądem, często kupowane ogórki są puste w środku i smak nie taki jak w swojskich ogórkach ale co ja będę tu pisać każdy kto ma swojskie ogórki to sam wie porównując ich smak

składniki:

  • 0,5 kg kości BOCZKOWYCH,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 1 garść warzyw paski,
  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

dodatkowo:

  • dowolna ilość śmietany 18 %

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 - 2 litrów zimnej wody, dodać krótkie kości BOCZKOWE oraz przyprawę uniwersalną całość zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach, w trakcie wolnego gotowania dodać warzywa paski, jeżeli ktoś z Państwa posiada można dodać tłuszcz surowy z gęsi. Jak już mięso na kościach jest idealnie miękkie wtedy wyjąć je z wywaru i pozostawić do ostygnięcia a do samego wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać od razu ryż i gotować na wolniutkim ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu, gdy kości ostygną dodać oczyszczone z nich mięso pokrojone drobniej oraz ziela angielskie i liście laurowe

Gdy w gotującym się wywarze mięsno warzywnym ziemniaki z ryżem są już wystarczająco miękkie wtedy dodać swojskie ogórki kiszone Ogórki kiszone wodą z kranu starte na tarce jarzynowej oraz sok ze świeżej cytryny i całość na wolniutkim ogniu gotować przez dobre 15 minut do miękkości startych ogórków, jeżeli cała zupa wyda się komuś za gęsta wystarczy dolać ale tylko gotowanej wody aby była rzadsza. Po wyznaczonym czasie wsypać suszoną natkę pietruszki delikatnie zagotowując całą zupę, zamieszać i zdjąć z ognia


Ugotowaną pyszną, aromatyczną a zarazem sytą zupę ogórkową można zajadać czystą tak jak ugotowana lub dodać kleksa śmietany 18 % już do talerza, wymieszać i mamy zupę ogórkową ze śmietaną proszę się nie obawiać dodanie śmietany bez gotowania z nią nie sprawi że ona się zwarzy wszystko jest ok a i zupa smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś lubi ogórkową a nie jadł jeszcze w połączeniu z ziemniakami i ryżem to jak najbardziej polecam będziecie zachwyceni smakiem tej właśnie zupy, i jeśli ktoś u was jej skosztuje to chętnie będą prosić o dokładkę i przepis



Komentarze

Popularne posty