Reklama

Wyszukaj przepis

CUKINIA W JAJKU, MĄCE I BUŁCE TARTEJ

Macie jeszcze dostęp do cukinii z własnego ogródka ? Jeżeli tak to mam dla was ciekawy przepis na szybką przekąskę - przystawkę do spożycia w kilka minut a smak powala na kolana. Cukinia smażona w talarkach czy słupkach to jedna z najpyszniejszych przekąsek latem, na cukinię czy kabaczek jest wiele przepisów jak ją wykonać aby nie zmarnować, ucieszą się nasze brzuszki bo przecież wszyscy jesteśmy łakomczuszki. Spożywając cukinię jak również kabaczek dostarczamy naszemu organizmowi wiele cennych witamin jak i właściwości odżywczych takich jak : witamina B, A,C i K, cukinię jak również kabaczek zalicza się do tak zwanych warzyw ekologicznych nie KUMULUJĄCYCH metali ciężkich ani azotanów tak więc zapraszam do zapoznania się z przepisem który z wielką przyjemnością wam napiszę co i jak wykonać 💗

składniki:

  • 1 średnia młoda cukinia,
  • 5 jajek rozmiar M,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 15 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej do cukinii,
  • 0,5 łyżki papryki ostrej w proszku,
  • 5 łyżek mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • olej do smażenia

wykonanie:

Na początek cukinię należy umyć i osuszyć oraz odciąć za pomocą noża oba jej końce następnie należy pokroić ją w krążki lub słupki kto jak woli i jeśli są większe pestki to je usunąć za pomocą rąk a jeżeli ktoś z Państwa nie lubi skóry wtedy cukinię czy kabaczek należy obrać. Gdy już mamy przygotowane krążki cukinii wtedy przełożyć je do miski nasalając je łyżką soli drobnej i wymieszać aby wszystkie plastry nasiąkły solą a w związku z tym krążki cukinii zmiękną, odstawić tak przygotowaną na 10 minut. Po wyznaczonym czasie odlać sok który powstał od soli a w międzyczasie przygotować jajka roztrzepując je z papryką ostrą oraz przyprawą uniwersalną i mlekiem. Po przygotowaniu jajek, mąki i bułki tartej krążki zanurzać w roztrzepanym jajku, mące znowu w jajku a następnie w bułce tartej


Gdy już mamy krążki cukinii obtoczone w opisanej panierce wtedy na dużą patelnię wlać oleju tyle aby zakryć dno patelni i rozgrzać go, po rozgrzaniu oleju należy ułożyć przygotowane krążki cukinii i na średnim ogniu smażyć je z obu stron na rumiany - złoty kolor. Po usmażeniu krążki należy układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu choć powiem szczerze za wiele go nie ma. Usmażoną cukinię można spożywać na gorąco jak i na zimno, smakuje rewelacyjnie ale dowiecie się tylko wtedy gdy samodzielnie ją przygotujecie

Usmażoną przepyszną i pachnącą w całym domu cukinię w panierce można zastosować jako przekąska jak również dodatek do dania głównego. Cukinia jest tak smaczna że człowiek ją je, je i nie może się najeść. Do tak przygotowanych krążków z cukinii w panierce wystarczy szklanka zimnego mleka i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba, po usmażeniu cukinia jest z wierzchu chrupka zaś w środku super mięciutka, zaś na drugi dzień o ile zostanie staje się cała miękka ale równie pysznie smakuje. Więc jeśli ktoś z Państwa gustuje w takich przekąskach to jak najbardziej polecam



Komentarze

Popularne posty