Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z fasolki szparagowej mrożonej

Kto lubi fasolkę szparagową chyba nie muszę pytać prawda ? A co jeśli jesieniom lub zimą nie mamy jej na działkach ? Mam proste rozwiązanie otóż zebraną latem najlepiej zawekować w słoiki jak również można ją zamrozić, i tu uprzedzę wasze pytania jak to zrobić aby była jak świeża a już biorę się za tłumaczenie. Otóż tak co roku mroziłam zrywając ją z krzaczka, oczyszczałam końce i do zamrażarki jednak taka fasolka mi nie smakuje ponieważ jest gumowata podczas gotowania no i mocno czuć ją zamrażarką, dlatego w tym roku zrobiłam lepszy patent i jestem bardzo zaskoczona ponieważ zerwaną fasolkę szparagową oczyściłam z jej końców pokroiłam w mniejsze części i przełożyłam całą do dużego garnka zalewając ją zimną wodą po sam wierzch, gdy fasolka zaczęła się gotować pogotowałam dwie minuty po czym przelałam ją na durszlak zahartowując lodowatą wodą, poczekałam aż cała woda ścieknie i przełożyłam fasolkę szparagową zblanszowaną do woreczków a następnie do zamrażarki. I powiem wam szczerze że taka fasolka jest o tysiąc razy lepsza niż mrożona surowa, iż fasolka szparagowa zblanszowana smakuje tak jakby była świeżo zebrana z działki a teraz podam wam przepis na zupę z tą właśnie fasolką na której temat się wypowiedziałam 😉

składniki:

  • 430 g mrożonej fasolki szparagowej,
  • 2 garści warzyw paski,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 300 g ścinek wieprzowych na zupy,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody a następnie dodać przepłukane ścinki wieprzowe specjalne do zup lub dowolny kawałek mięsa kto jaki sobie życzy, po dodaniu mięsa wsypać paski warzyw lub świeże swojskie warzywa a także dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz ulubioną według swego gustu przyprawę uniwersalną i całość doprowadzić do zagotowania. Jak już wywar się zagotuje wtedy zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa lub ścinek mięsnych a gdy już dowolne mięso jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ( oczywiście obrane i umyte ) i również na wolnym ogniu gotować wywar do miękkości dodanych ziemniaków. Gdy ziemniaki są już odpowiednio miękkie wtedy dodać mrożoną fasolkę szparagową i co jakiś czas mieszając gotować także na wolnym ogniu do jej miękkości lecz nie do rozgotowania


Po ugotowaniu się fasolki szparagowej na miękko lecz chrupiąco przygotować śmietanę rozprowadzając ją  z cukrem oraz gorącym wywarem od gotującej się zupy. Po przygotowaniu śmietany należy wlać ją do gotującego się wywaru z ziemniakami i fasolką szparagową, zamieszać intensywnie aby nie powstały grudki od śmietany i zagotować, po zagotowaniu jeżeli będzie taka potrzeba doprawić przyprawą uniwersalną i jeśli ktoś będzie miał ochotę można dodać świeżą natkę pietruszki pokrojoną drobno. Zdjąć z ognia i gotowe możemy cieszyć się idealnym smakiem i zapachem pysznej zupki z fasolki szparagowej mrożonej 


Ugotowaną pachnącą latem zupkę z fasolki szparagowej mrożonej tuż przed samym podaniem można posypać większą szczyptą pieprzu białego ale to już kto jak lubi, ja podaję tylko propozycję można również dodać jeszcze świeżej natki pietruszki. Zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna a zblanszowana w niej fasolka smakuje dosłownie tak samo jak kupna mrożona czyli jakby co dopiero zerwana z krzaczka, gorąco polecam ugotowanie takiej zupy i zachwycanie się jej smakiem. A jeśli ktoś z niewiadomych przyczyn nie może lub nie chce śmietany może ją pominąć i przygotować czystą zupę bez dodatku śmietany



                                                                                                                                  

Komentarze

Popularne posty