Reklama

Wyszukaj przepis

Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju.

Tak dziś myślę co by tu wy myśleć nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki, myślę że to dobry pomysł co wy na to?

 składniki : 0,5 kostki drożdży,
 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
 3 jajka,
1 łyżka octu,
 kilka kropel olejku migdałowego,
1 szklanka mleka,
1 litr oleju do smażenia.

 
  Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.
  Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości.
  Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet.
 Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka.
  Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
 Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość.
  Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej.
  Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor.
 Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
 Podawać kto z czym lubi np. powidła jogurt itp.


Komentarze

Popularne posty