Reklama

Wyszukaj przepis

Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju

Tak dziś myślę co by tu wy myśleć nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki, myślę że to dobry pomysł co wy na to?

składniki: 

0,5 kostki drożdży,
0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 jajka,
1 łyżka octu,
kilka kropel olejku migdałowego,
1 szklanka mleka,
1 litr oleju do smażenia

wykonanie:

  Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka

 

  Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości

  Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet

 Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka

  Dokładnie wymieszać do połączenia się składników

 Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość

  Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej

  Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor

 Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

 Podawać kto z czym lubi np. powidła, jogurt lub zajadać czyste bez niczego



Komentarze

Popularne posty