Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju.
Tak dziś myślę co by tu wy myśleć nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki, myślę że to dobry pomysł co wy na to?
składniki : 0,5 kostki drożdży,
0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 jajka,
1 łyżka octu,
kilka kropel olejku migdałowego,
1 szklanka mleka,
1 litr oleju do smażenia.
Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.
Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości.
Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Podawać kto z czym lubi np. powidła jogurt itp.
składniki : 0,5 kostki drożdży,
0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 jajka,
1 łyżka octu,
kilka kropel olejku migdałowego,
1 szklanka mleka,
1 litr oleju do smażenia.
Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.
Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości.
Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Podawać kto z czym lubi np. powidła jogurt itp.
Komentarze
Prześlij komentarz