Kluski - małe pyzy z natką pietruszki.
Tak u mnie pokochali te kluseczki że co chwila chcą z czymś innym więc wymyślam, powiem wam że są naprawdę dobre. Ostatnio robiłam nadziewane dziś malutkie czyste tylko z natką pietruszki, coś czuję że na stałe zagoszczą w moim domu ale to dobrze uwielbiam je przygotowywać.
składniki : 1,800 kg ziemniaków,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
1 mały pęczek natki pietruszki.
wykonanie : Ziemniaki obrać,umyć i wstawić do gotowania posolić więcej niż do obiadu. Jak już ziemniaki się ugotują odlać wodę i obsuszyć ziemniaki, pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie dodać jajka oraz obie mąki i natkę pietruszki pokrojoną drobno.
Wszystko wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę.
Od tak przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek i w rękach formować małe kuleczki. Na stolnicy wysypać mąkę i układać uformowane kuleczki, w międzyczasie wstawić w garnku wodę osoloną aby się zagotowała.
Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane wcześniej kulki klusek i zagotować. Jak wypłyną już na wierzch gotować na wolnym ogniu od 5 - 7 minut. Wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Tak przygotowane kluseczki podałam z bigosem z zapasów ( czyli świąteczny zagotowałam w słoiki ).
składniki : 1,800 kg ziemniaków,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
1 mały pęczek natki pietruszki.
wykonanie : Ziemniaki obrać,umyć i wstawić do gotowania posolić więcej niż do obiadu. Jak już ziemniaki się ugotują odlać wodę i obsuszyć ziemniaki, pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie dodać jajka oraz obie mąki i natkę pietruszki pokrojoną drobno.
Wszystko wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę.
Od tak przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek i w rękach formować małe kuleczki. Na stolnicy wysypać mąkę i układać uformowane kuleczki, w międzyczasie wstawić w garnku wodę osoloną aby się zagotowała.
Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane wcześniej kulki klusek i zagotować. Jak wypłyną już na wierzch gotować na wolnym ogniu od 5 - 7 minut. Wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Tak przygotowane kluseczki podałam z bigosem z zapasów ( czyli świąteczny zagotowałam w słoiki ).
Komentarze
Prześlij komentarz