Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli.

Jak wam mija dzień u mnie dziś deszczowo ale bardzo się cieszę z tego powodu ponieważ nie ma już tych diabelnych upałów. Co dziś macie na obiad ? U mnie dziś ćwiartki pieczone w soli, wczoraj miałam czarninę lecz jej nie wstawiałam bo już nie raz przepis podawałam a po drugie więcej jest nienawiści do tej zupy niż to możliwe. Ale nie dziwię się bo tak niestety jest coś można kochać a czegoś nienawidzić taka w tych czasach niestety jest społeczność. Teraz to same panie Gessler są na grupach o gotowaniu, myślą że pozjadały wszystkie rozumy że jak wstawią coś z owoców to jest lepsze od złota ja jestem innego zdania, wolę kuchnie tradycyjną naszych babć i dziadków.

składniki :
2 kg ćwiartek z kurczaka,
1 czubata łyżka papryki słodkiej w proszku,
4 łyżki oleju,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
300 g drobnej soli.
wykonanie : Przygotować ćwiartki z kurczaka, ponacinać od strony skóry. Następnie wsypać paprykę oraz wlać olej, całość dokładnie wymieszać rękoma aby papryka dobrze wchłonęła się w mięso. Odstawić na 15 minut.

Gdy ćwiartki z kurczaka odstały już swój czas. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, na papier wysypać po całości sól, na soli ułożyć ćwiartki w papryce, można obsypać je szczyptą przyprawy z solą ale nie koniecznie.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec półtorej godziny bez obracania do ładnego zarumienienia. Dużo zależy od piekarnika czasami wystarczy godzina.
Upieczone ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem oraz surówką z sałaty masłowej ze szczypiorem i śmietaną na słodko - kwaśno. Ćwiartki od spodu są słone ale to w niczym nie przeszkadza. Po za tym mięso jest soczyste a z wierzchu skórka bardzo chrupiąca.



Komentarze

Popularne posty