Reklama

Wyszukaj przepis

Przepyszna babka z borówkami

Takie mi się ciasto przydarzyło że z foremki uciekać zaczęło, ale dałam mu radę nie pytałam nikogo o poradę. Papier podłożyłam i sobie tak ściekało aż się zapiekało. Babka borówkowa do skosztowania gotowa, pulchna, wilgotna do kawki porządna, i choć borówki uciekły na dno to w niczym nie przeszkadza aby pyszną babkę zajadać.

składniki:

5 jajek,
1,5 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka mąki pszennej tortowej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka oleju,
1 łyżeczka aromatu migdałowego,
250 g borówki

wykonanie:

Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Całość miksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę czyli tak zwany KOGEL-MOGEL aby masa była jednolita i gładka

Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat migdałowy lub kto jaki lubi ja zakochałam się w migdałowym, oraz wlać olej. Całość zmiksować do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy wsypać umyte borówki lub inne owoce i wymieszać całość łyżką



Wymieszane ciasto przelać do foremki 40/12 wyłożonej papierem ( polecam większą blaszkę bo moje ciasto psikusa pokazało i z blaszki uciekało ). Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Polecam z dziesięć minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową )


Moje ciasto lekko się przypaliło ale to w niczym nie przeszkadza. Upieczone ciasto lekko ostudzić i od razu wyjąć z papierem na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową


Ciasto jest bardzo puchate i delikatne choć owoce jak zwykle opadły na dno to bardzo świetnie smakuje nadaje się do poobiedniej kawy jak również dla gości których się spodziewamy. Mam po prostu pecha z owocami jak chcę zrobić fajne ciasto to owoce robią mi figla i spadają na dno. No cóż mam poradzić ważne że wyszło pyszne i bez zakalca



Komentarze

Popularne posty