Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlet z łopatki w majonezie z musztardą

Przedstawię wam dziś przepis na pyszny kotlet z łopatki który dziś wymyśliłam, rodzinie bardzo smakował zdziwili się. OCH co tu dużo mówić można tanio a dobrze zjeść i do tego dobrze się najeść. mam nadzieję że spodoba wam się ten przepis jest nie drogi i bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy łopatka i kilka składników. Nie będę tu się rozpisywać lecz podam wam przepis jak wykonać

składniki:

800 g łopatki wieprzowej,

2 łyżki majonezu,

1 łyżka musztardy,

0,5 łyżeczki soli,

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku,

3 jajka,

bułka tarta,

olej do smażenia

wykonanie:

Przygotowaną łopatkę pokroić w plastry jak na kotlety. Następnie jak już przygotowane mięso wtedy ubijamy tłuczkiem do kotletów jak najcieniej ( ja zawsze ubijam przez folię wtedy równomiernie się ubijają.

Jak już mamy ubite mięsko przełożyć je do miski dodać majonez, musztardę, pieprz czarny świeżo zmielony oraz sól i paprykę. Dokładnie za pomocą rąk wymieszać do połączenia się składników i odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło przygotowaną pastą majonezową


Jak już mięso w paście majonezowej odstało swój czas, wtedy jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem szczypty soli. W roztrzepanym jajku zanurzyć przygotowanego kotleta następnie dość obficie obsypać bułką tartą.


Przygotowane w jajku i tartej bułce kotlety układać na rozgrzanym wcześniej oleju i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będzie mocno odklejać się panierka )


Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówka z buraczka z cebulką. Panierka lekko się odkleja podczas jedzenia kotleta ale to w niczym nie przeszkadza, ważne że wyszło smacznie a kotlet miękki i soczysty


Komentarze

Popularne posty