Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka pieczone z czosnkiem niedźwiedzim

Jak już wiecie dziś urodzinowo tak więc obiad też urodzinowy taki trochę lepszy a mianowicie pyszne ćwiartki kurczaka pieczone z czosnkiem niedźwiedzim. Ja już mam dość dzisiejszego dnia jestem zmęczona upiekłam wielki tort a przyszły tylko dwie osoby 😭 tyle się narobiłam i na marne no cóż trzeba świętować samemu

składniki:

4 ćwiartki z kurczaka 1,600 kg,
1 łyżka przyprawy do kurczaka,
3 łyżki oleju,
0,5 szklanki wody,
1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka

wykonanie:

Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć na durszlaku aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie pociąć na mniejsze części i ponacinać wzdłuż razem ze skórą, posypać przyprawą do kurczaka wlać olej i dokładnie wymieszać nawet za pomocą rąk, aby przyprawa wchłonęła w mięso odstawić na dziesięć minut

Jak już mięso odstało swój czas w przyprawie, wtedy ułożyć kawałki ćwiartek w dowolnej blaszce, w miejsca nacięć na mięsie powkładać suszony czosnek niedźwiedzi. Następnie na dno blaszki wlać pół szklanki wody, wierzch ćwiartek posypać przyprawą z solą np. Doprawka lub samą solą, odstawić na chwilę aby czosnek niedźwiedzi napęczniał w mięsie

Tak przygotowane ćwiartki kurczaka wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut do ładnego zarumienienia się mięsa i oczywiście jego miękkości. Mięso w czasie pieczenia przekręcić dwa razy czyli górą do dołu i na odwrót z 15 minut przed końcem pieczenia aby góra ładnie się zarumieniła

Upieczone jeszcze gorące mięso podałam z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami z koperkiem, polanymi lekko tłuszczem z mięsa oraz do tego surówka ze szczypiorku i pomidora w śmietanie. Ćwiartki z kurczaka wyszły bardzo kruche mięsko bardzo ładnie odchodziło od kości a skórka była bardzo chrupiąca

Komentarze

Popularne posty