Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 18 października 2020

Świeży łosoś w panierce z płatków kukurydzianych.

Dziś niedziela brzydka deszczowa a ja miałam ochotę na rybkę więc ją przygotowałam bo akurat miałam. Wiem w tradycyjnej Polskiej rodzinie powinien być rosół no ale ile razy można podawać przepis rosołu, już znając życie każdy potrafi ugotować rosół. Taki obiad przygotowuje się w zaledwie piętnaście minut, żadnego wysiłku przy nim nie ma a najeść się można do syta.

składniki :

600 g łososia świeżego,

6 łyżek płatków kukurydzianych,

3 łyżki mąki,

2 małe jajka,

0,5 płaskiej łyżeczki soli,

olej do smażenia.


wykonanie : Przygotować łososia pokroić go na dowolne kawałki, obsypać solą wymieszać i odstawić aby sól przeszła w rybę. W międzyczasie przygotować płatki kukurydziane, mąkę oraz jajka roztrzepać je widelcem. Gdy już mamy wszystko przygotowane kawałki ryby za nużyć w roztrzepanym jajku następnie w mące i znowu w jajku na koniec w płatkach kukurydzianych.



Na patelnię wlać większą ilość oleju, ułożyć przygotowane kawałki ryby w panierce z płatków kukurydzianych i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ). Im mniejszy płomień pod patelnia tym lepiej usmaży się ryba zwłaszcza w panierce z płatków.
Usmażoną rybkę podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z ryby oraz surówką z kapusty kiszonej z cebulą i olejem. Obiad wyszedł bardzo smaczny a zwłaszcza ryba, kiedyś nie lubiłam ryb a teraz mogłabym je jeść codziennie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu