Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 4 stycznia 2021

Ślimaczki z twarogiem i masą kajmakową z ciasta francuskiego.

Tak po obiadku Aga sobie siedziała i w głowie pomysł umyślała, zachciało nam się czegoś słodkiego a że w domu akurat miałam ciasto francuskie, masę kajmakową oraz twaróg to szybko wymyśliłam pyszną słodkość. Nawet sąsiadka pochwaliła że mam super pomysły na słodkości, zjadła z miłą chęcią. Myślę że pomysł wam się spodoba bo nic nie ma w tym skomplikowanego, wystarczą tylko szczere chęci i dobre chęci aby zrobić takie pyszności dla dzieci i rodziny.

składniki :

2 ciasta francuskie ( każde po 300 g ),

500 g twarogu półtłustego,

1 puszka masy kajmakowej 400 g,

1 jajko klasy A.


wykonanie : Na początek przygotować twaróg i masę kajmakową. Do salaterki większej przełożyć twaróg rozgnieść go za pomocą widelca, dodać całą masę kajmakową i połączyć ją za pomocą widelca aby powstała jednolita masa.



Gdy już mamy przygotowaną masę serowo - kajmakową, przygotować ciasto francuskie, rozwinąć je. Na przygotowane ciasto francuskie rozłożyć połowę przygotowanej masy. Następnie dość ciasno zwijać ciasto razem z masą w rulon dociskając ciasto aby było lekko płaskie.


Gotowy rulon ciasta z masą serowo - kajmakową pokroić na paski 2 - 3 centymetrowe. Oczywiście postępujemy tak z dwoma ciastami. Pokrojone kawałki ciastek ułożyć dowolnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym całym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Upieczone ciasteczka ślimaczki świetnie nadają się do kawy jak również dla dzieci, rodziny a nawet na dowolne przyjęcie. Z podanych składników wyszło mi dwadzieścia cztery sztuki ciasteczek ślimaczków. Połączenie twarogu z masą kajmakową to strzał w dziesiątkę a upieczenie w cieście francuskim to już w ogóle petarda. Serdecznie polecam.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu