Sztuka mięsa w sosie własnym ze szparagami
Dziś mamy święto Bożego Ciała z tej okazji przygotowałam smaczny obiadek, a mianowicie sztuka mięsa duszona w sosie własnym z dodatkiem szparagów powiem wam szczerze że jadłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Smak szparag nie wiem jak określić ale idzie zjeść jak na pierwszy raz w życiu jedzone, bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem mięsa a przygotowanie takiego dania jest banalnie proste
składniki:
wykonanie:
Łopatkę pokroić na sztuki mięsa, posypać przyprawami i wlać olej całość dokładnie wmasować w mięso. Następnie za pomocą urządzenia ponakłuwać lub jeżeli ktoś takiego nie ma to ponacinać nożykiem mięso aby przyprawy przeszły do jego środka, odstawić na chwilę dla przegryzienia się przypraw z mięsem
Jak już mięso odstało swój czas i zaczęło ładnie pachnieć dodanymi przyprawami wtedy przygotować głęboką patelnię ułożyć przygotowane plastry mięsa i na średnim ogniu smażyć z obu stron na piękny rumiany kolor. Gdy mięso jest już usmażone wlać przegotowaną wodę wsypać suszoną włoszczyznę i dusić na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa
W trakcie gdy mięso się dusi przygotować szparagi, do garnka wlać wody posolić ją. Umyte szparagi grubsze części pokroić drobniej a resztę zostawić w całości, jak woda się zagotuje włożyć szparagi i pogotować je na małym ogniu przez dziesięć minut. Po tym czasie przelać szparagi na durszlak i zahartować je zimna wodą
Gdy mięso jest już miękkie a większość dodanej wody wyparowała dodać przygotowane szparagi i poddusić pod przykryciem dziesięć minut, następnie zdjąć pokrywkę i całość poddusić kolejne dziesięć minut do momentu zrobienia się sosu, gotowe danie zdjąć z ognia
Przygotowaną sztukę mięsa podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz jako surówka to sałata z cebulą w śmietanie na słodko kwaśno. Tak sztuka mięsa może być podana z różnymi rodzajami kasz czy ryżu, surówkę również można zrobić według swoich upodobań
Komentarze
Prześlij komentarz