Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa krupnik

Dziś poleca się przepyszny krupnik na porcjach rosołowych, myślicie że nie można ugotować na porcjach rosołowych kurzych ? to jesteście w błędzie wszystko można jeśli się tylko chce. Ta właśnie zupa to jedna z naszych ulubionych zup, jak ja to mówię można zjeść dobrze a zarazem tanio, bo taka porcja kosztuje niewiele wystarczą tylko warzywa, ziemniaki oraz kasza i pyszną pożywną zupką można się najeść do syta. Czy również tak uważacie ? Ostatnio zaczęłam podpisywać swoje dania ponieważ zauważyłam na grupach kulinarnych że kradną moje zdjęcia i wstawiają jako swoje, a tak mnie hejtowali że zupy to pomyje dla świń a drugie dania do obrzygania a teraz co kradną i się chwalą że to ich wykonanie ? Coś jest chyba z nimi nie tak albo ze mną

składniki:

1 porcja rosołowa drobiowa z szyją 300 g,
1 średnia marchew,
5 dużych ziemniaków,
6 łyżek kaszy jęczmiennej,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki ulubionej przyprawy uniwersalnej,
1 mały kawałek liści pora,
1 mały korzeń selera,
2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 duży liść laurowy,
1 mały pęczek natki pietruszki oraz kopru

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać umyte i oczyszczone porcje rosołowe drobiowe, marchew i korzeń selera obrany i umyty pokrojony dowolnie, ziela angielskie, liść laurowy, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę. Całość zagotować, zmniejszyć gaz, zebrać delikatnie powstałe szumowiny i pogotować na wolnym ogniu do puszczenia tłuszczu przez porcje następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę wkroić również liście pora dowolnie można tylko przekroić go wzdłuż dodając do wywaru. Gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy, w trakcie gotowania jak już ziemniaki są prawie miękkie dodać kostki magii


Gdy już ziemniak oraz kasza są wystarczająco miękkie doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną a na sam koniec gotowania się zupy dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz koper, zupę zamieszać i lekko zagotować. Co najważniejsze podczas gotowania zup aby były przezroczyste nie mętne należy gotować na wolnym ogniu

Ugotowaną aromatyczną zupę podaną już na talerzu można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. U nas w domu rodzinnym za czasów dzieciństwa bardzo często a praktycznie zawsze do krupniku na osobnym talerzyku była nasolona cebula, wtedy do buzi bierze się nasoloną cebulę i zagryza się zupą lecz to tylko dla tych co lubią cebulę, ja dziś również miałam lecz nie wstawiałam ponieważ zaczęli mnie wyzywać od dziwaczek 😭😭. Zupę podałam również z oczyszczonym od kości mięsem z porcji rosołowej

Komentarze

Popularne posty