Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 12 marca 2022

Kotlety mielone z serem mozzarella

Lubicie może kotlety mielone ? mam dla was dziś świetny przepis na mielone z mozzarellą które po chwilowym podduszeniu są mięciutkie i delikatne w smaku, kotlety mielone to jedno z najszybszych dań obiadowych, kotlety są mojego pomysłu i choć jest już na moim blogu dużo przepisów na mielone to jednak każde są inne i zawsze to możecie skorzystać z tych które najbardziej przypadną wam do gustu, te dzisiejsze polecam wam z całego serca naprawdę będziecie zaskoczeni ich smakiem, delikatnością oraz puszystością

składniki :

500 g mięsa mielonego wieprzowego,

1 ser mozzarella 125 g bez zalewy,

0,5 łyżki soli drobnej,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

6 łyżek bułki tartej,

0,5 szklanki wody gazowanej - szklanka poj. 210 ml,

2 jajka rozmiar M,

1 średnia cebula


dodatkowo :

5 łyżek bułki tartej,

olej do smażenia


do duszenia :

3/4 szklanki wody przegotowanej zimnej,

1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej


wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone lub samemu zmielić na przykład z łopatki, wbić całe jajka dodać cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz wsypać sól i pieprz, wszystko wymieszać za pomocą ręki do połączenia się dodanych składników następnie dodać kulkę sera mozzarella i również wymieszać wszystko aby mięso połączyło się z dodanym serem. Po wymasowaniu mięsa z serem wlać wodę gazowaną i również wszystko wymasować a następnie odstawić na 5 minut aby wszystko ze sobą się przegryzło



Gdy już masa mięsna odstała swój czas na patelnie wlać olej tak aby zakryło dno patelni rozgrzać go a następnie nabierać w rękę masy i formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i układać na patelni z rozgrzanym olejem, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. W czasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać wodę i wsypać przyprawę uniwersalną ułożyć usmażone wszystkie kotlety, wlać dwie i pół łyżki tłuszczu ze smażonych kotletów dusić pod przykryciem na małym zmniejszonym gazie przez 10 minut co jakiś czas odkrywając pokrywkę i podrzucając garnkiem tak aby kotlety z dołu znalazły się na górze a górne na dole




Usmażone przepyszne i delikatne kotlety podałam z kaszą jęczmienną pęczak lekko okraszoną sosem z duszonych kotletów oraz surówka ze swoich buraczków z cebulą i olejem, można też podać z ziemniakami czy kto jak lubi a jeśli nie zje się wszystkich mogą być na kanapki, mi wyszło 12 sztuk kotletów więc mi jeszcze pięć zostało ale to tylko dlatego że moja rodzina składa się z trzech osób. Także polecam całym sercem tak przygotowane mielone będziecie mega zachwyceni









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu