Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 31 marca 2022

Pyszna babka Wielkanocna

Wielkie testowanie przed Świętami Wielkanocnymi uważam za super udane. Lubicie babeczki ? wilgotne puszyste i mega smaczne ? mam dla was idealny przepis na taką babkę jaką lubicie, z wielką przyjemnością podzielę się z państwem moim wymyślonym z głowy pomysłem na przepyszną babkę


składniki :

  • 4 jajka klasa M,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego i pomarańczowego,
  • 1,5 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 szklanka poj. 250 ml
wykonanie : Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą puszystą masę jajeczną. Po zmiksowaniu jajek z cukrem wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i wlać olej oraz aromaty mogą być dowolne według uznania na pewno bardzo dobrze ta babka skomponuje się z aromatem migdałowym jeżeli ktoś lubi, całość dokładnie zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Gdy już mamy zmiksowane ciasto foremkę do babek wysmarować masłem i wysypać bułką tarta drobną, przelać lub przełożyć łyżkami większą część ciasta a do mniejszej części dodać kakao oraz wodę dokładnie mieszając na jednolitą masę. Wtedy na jasne ciasto wylać ciasto ciemne i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się babki i tak zwanego suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia


Po całkowitym ostygnięciu przełożyć babkę na talerz ( nie robi oporów przy wyciągnięciu z formy ) a w międzyczasie przygotować lukier ja użyłam kupnego ale można przygotować swój, polać babkę przygotowanym lukrem lub polewą czekoladową i udekorować według swojego gustu ja udekorowałam posypką oraz jajkami miniaturkami ( kupne styropianowe ) ale dekoracja zostaje do państwa dyspozycji


Babka którą upiekłam z pomysłu własnego idealnie nada się nie tylko na Święta Wielkanocne ale również do kawy ze znajomymi czy nawet na różnego rodzaju przyjęcia oczywiście wtedy dekoracja według danej imprezy. Nie chwaląc się bo nie jestem z tych osób co się wychwalają jestem z siebie dumna że z pomysłu mojego wyszła tak cudownie wilgotna i bardzo smaczna babka. Przepis bardzo polecam życzę samych dobrych przepisów myślę że wyjdzie każdemu kto nawet nie ma ręki do wypieków






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu